Цената на еден пазар, каде килограм од овој солен десерт е 2.590 динари, најдобро зборува за тоа дека наскоро ќе се купува на парче.

„Дуван чварките“ чинат 2.320 динари. Сепак, за да се „ублажи“ оваа сума, барем навидум, трговците ја ставија на 259 динари – 100 грама. За среќа, тоа не е вообичаена цена насекаде, така што пршките може да се купат по цена од 700 до 1.300 динари за килограм.

Цените на пршките, се доста високи во последните години. Трговците ја оправдуваат растечката популарност, но производителите веруваат дека тие цени се „надуени“ и дека некој добро заработува. За разлика од пазарот, цените на пршките во месарите се многу поевтини. Килограм чини од 700 до 1.300 динари. Такви се цените на пазарите во Србија, пишува Новости.

“Кај мене, „дуван чварките“ се 1.200 динари за килограм. Обичните пршки се околу 900 динари. Вистинските пршки мора да се направат од постари свињи, бидејќи тие имаат густи влакна за да изгледаат како тутун. На Златибор, тоа го прават од млади свињи, но не е тоа тоа. Цените во продавниците во Белград се ненормални. „Дуван чварките“ станаа популарни и тие се вистински српски бренд. Патем, од Ваљево во Белград се испраќаат околу два тона пршки секој ден. Словенците и Хрватите полудеа по „дуван чварките“. , рече Славен Батожанин, производител од областа Ваљево.

Како што објасни агроаналитичарот Горан Џаковиќ, очигледно е дека некои трговци, пред се во Белград, ја злоупотребуваат својата позиција на пазарот.

„Ако го имаме предвид падот на цената на товените свињи, односно главната влезна суровина, со која трошокот вклучува сол, енергија и работна сила, можеме да заклучиме дека нема логика во Ваљево и Краљево да бидат 1.200 динари, а во Белград, 2.500 динари во продавниците. заради тоа потрошувачите треба да се преориентираат да набавуваат директно од домаќинот т.е. производителот на пршките. Тоа ќе биде најдобро и за селото и за нивниот буџет “, рече Џаковиќ.

Во зависност од малопродажните ланци, цената на пршките варира до 1.000 динари за килограм.