Организацијата за храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО) објави дека храната и суровините во 2020 година пораснале најмногу во последните години. Според последниот извештај на ФАО, индексот на цените на органските масла се зголеми за 4,7% во декември, достигнувајќи го највисокото ниво од 2012 година.
Износот на житата исто така продолжи да расте, во просек за 1,1 % споредбено со ноември и 6,6 % споредбено со највисоките цени во 2019 година. Според експертите на ФАО, овој нетипичен раст на цените на житото, јачменот, оризот и другите култури првенствено е предизвикан од климатските промени во Северна Америка и Русија, каде приносите беа под очекуваните.
Индексот на цените на млечните производи се зголеми за 3,2% во декември во споредба со ноември. Индикаторот го зголемува бројот на месеци како резултат на зголемениот притисок врз позадината на големата внатрешна потрошувачка на овој вид на производ во светот.
ФАО не го објаснува поскапувањето на цената на прехранбените производи само со пандемијата, што доведе главно до некои од тие поскапувања. Според експертите на организацијата, динамиката на цените зависи од повеќе работи, од односот на цената и понудата, односот меѓу цената и побарувачката, климатските промени, се момалата обработлива почва и т.н.