Товарите со кафе ја преплавуваат Европската унија (ЕУ) додека трговците се тркаат да набават семиња пред да стапат на сила новите еколошки правила на крајот на годината, пишува „Bloomberg“.

Регулативата на ЕУ за уништување на шумите (ЕУДР) ќе бара од увозниците во блокот да докажат дека суровините како кафе, говедско месо, какао и дрва не придонесуваат за уништување на шумското земјиште. Сепак, недостигот на јасност во деталите остава многу компании несоодветно подготвени, со што некои прекини во снабдувањето стануваат неизбежни.

Кафето – култура која во голема мера се потпира на милиони мали фармери расфрлани низ светот – е особено ранлива на промени за да се осигура дека секое зрно е усогласено. Така, трговците на мало се тркаат да испорачаат што е можно повеќе во Европа пред 30-ти декември.

Извозот од најдобриот производител Бразил во ЕУ се зголеми за околу 65% во седумте месеци до крајот на јули во споредба со минатата година. Уганда – сè поважна за снабдувањето со робуста во Европа по огромниот дефицит во главниот извозник Виетнам – рече дека извозот достигна рекордно високо ниво минатиот месец, а повеќето од нив беа наменети за континентот.

„Оваа култура е всушност последната што можеме да ја извеземе пред да стапи на сила ЕУДР. Следната берба на робуста е во октомври и со оглед на 70-дневниот период на патување со брод низ Јужна Африка и времето на обработка, скоро целото кафе од следната берба ќе треба да биде усогласено со ЕУДР“, вели Тед Марли, трговец со кафе во Уганда.

Производителите на кафе сакаат да ги покријат можните дефицити за прв пат од 2025-та година, вели Рикардо Дос Сантос, управен директор на европскиот снабдувач на кафе Рикофи. Малку трговци се подготвени да ризикуваат снабдување со семе по октомври и да го пропуштат прозорецот за снабдување за несертифицирано семе, додава тој.

Сето ова се случува додека трговците се соочуваат со повисоки цени. Зрната робуста, кои се користат за инстант кафе, поскапеа на највисоко ниво од 1970-тите. Зрната Арабика со повисок квалитет годинава поскапеа за повеќе од 30%. Повисоките трошоци за задолжување, недостигот на контејнери и подолгото време на испорака, исто така, придонесуваат за предизвиците.

„Немаме капацитет и немаме пари да генерираме тампон залихи 12 месеци во Европа“, рече Холгер Прибиш, извршен директор на Германското здружение за кафе.

Додека трговците се обидуваат да испорачаат што е можно повеќе пред регулативите на ЕУ, патот напред останува неизвесен бидејќи Европската комисија (ЕК) не ги објави сите детали за нивното спроведување, вели Преибиш. Тоа значи помалку количини, што би можело да ги зголеми цените, додава тој.

Некои земји производители се исто така помалку подготвени од другите.

„Уганда навистина заостанува кога станува збор за спроведување на ЕУДР. Голем број извозници немаа програми за одржливост додека ЕУДР не стана реалност“, вели Јоаб Канкирихо, брокер за кафе со седиште таму во „Wakanda Coffee Brokerage Services“.

Некои земји од ЕУ и индустриски групи бараат да се ревидираат правилата. Засега се очекува намалување на испораките бидејќи никој не сака да се оптоварува со одложен товар кој не ги исполнува регулаторните барања.

„Но, загубата на Европа може да испадне како добивка на Кина“, вели Канкирихо.

„Гледаме прилив на кинески купувачи и мислам дека треба да бараме алтернативни пазари на друго место, иако ЕУ добива близу 90% од своето кафе од Уганда“, вели тој.