Градот Дубровник воведува петгодишна забрана за отворање нови ресторани, потврди градоначалникот на Дубровник Мато Франковиќ.
По ограничувањето на бројот на бродови крузери во пристаништето на два на ден во текот на сезоната и намалувањето на бројот на маси на терасите на рестораните и кафулињата за 20 проценти, новиот обид за справување со масовниот туризам во Дубровник доаѓа во форма на Градска одлука дека никој нема да може да постави нови маси и столчиња за наредните пет години на јавна површина. Според градоначалникот Франковиќ, одлуката во моментов е во јавни консултации и треба да се гласа за неа во декември годинава.
Забраната за поставување нови маси на отворено, сепак, не ја исклучува можноста угостителот, кој отвора нов ресторан, да постави свои маси во просториите. Сепак, предупредува Франковиќ, просторот во ѕидовите на Стариот град е крајно ограничен, а со тоа 99% од сите ресторани работат исклучиво со маси на отворено.
„Секој што сака да постави нови маси на јавна површина во Стариот град нема да може да го стори тоа во наредните пет години, и тоа, всушност, би значело забрана за отворање нови ресторани. Покрај тоа, решивме дека просториите на постојните ресторани, затворени во овој период, нема да бидат наменети за други бизниси “, рече Франковиќ.
Иако повеќето локални угостители ќе ја поздрават мерката на Франковиќ, се очекува да не се согласат со ограничувањето, што е ново намалување на терасите што се најавува за следната година. По намалувањето од 20 проценти минатата година, Франковиќ планира да го намали бројот на маси за уште 10 проценти на почетокот на 2020 година, ослободувајќи дополнителен простор во веќе преполниот град.
Анте Власиќ, претседател на Здружението на угостители во Дубровник, смета дека забраната за отворање нови ресторани не е лоша привремена мерка. Тој, исто така, го поздравува петгодишниот план за закуп, кој гарантира дека стапките на изнајмување нема да се зголемат прекумерно.
„Постојат места чии тераси не се мешаат со пешачки премини и сметаме дека треба да бидат ослободени од оваа мерка. Нашиот предлог беше да разговараме со рестораните, така што ако веќе треба да се намали, нека се намали онаму каде ресторантот има најмалку згуби. За угостителот, намалувањето на 10 проценти од терасата значи губење на 10 проценти од приходите во текот на летото. Се надевам дека нема да ги присили сопствениците да го намалат своето вработување “, вели Влашиќ.
Франковиќ, сепак, одговара дека реакциите на угостителите досега биле коректни.
„Ќе ги намалиме масите за 10 проценти, но за возврат им нудиме на рестораните нови модел на реновирање на просторот на секои пет години, во однос на претходната година. Ова ќе им даде поголема деловна безбедност и подобра стратегија за управување со јавниот простор за нас. Секогаш ќе има некој што ќе се буни, но ако ги слушав, тогаш никогаш не би правел ништо. Интересот на граѓаните е пред се и најважен “, заклучи градоначалникот на Дубровник.
Забрането превземање на содржината без претходно одобрение од редакцијата на БанкоМетар.мк