Европа произведува околу 60% од виното ширум светот, а справувањето со животната средина е деликатен проблем

Зголемените температури и екстремните временски услови се повеќе влијаат врз производството во Европа, принудувајќи ги производителите да ги прилагодат методите што ги користат со генерации, пишува Блумберг.

Алмудена Алберка, технички директор во Групо Бодегас Палациос 1894 година во Шпанија, смирено го прифаќа предизвикот: „Треба да се прилагодуваш секоја година“, додава таа.

Ова може да вклучува сè, од пред бербата, пресадување на лозови насади кон потрајни за време на сушата и намалување на употребата на хербициди за подобрување на квалитетот на почвата и зачувување на лозовите насади до заштитување на плодовите, вели Алберка, која во 2018 година беше избрана за прв женски мајстор во правењето вино во Шпанија.

Европа произведува околу 60% од виното ширум светот, при што Италија, Шпанија и Франција учествуваат со најголем дел од производството, а решавањето на проблемот со животната средина е деликатен проблем. Околу 15.000 дипломати и еколози ќе разговараат за заканите што ги предизвикуваат климатските промени на конференцијата на ООН во Мадрид следната недела, каде претставници од околу 200 земји ќе работат на решавање на загадувањето на фосилни горива.

„Одржувањето на топлото време повеќе од нормалното ќе влијае на навиките на потрошувачите кои лесно можат да нè чинат цел месец продажба на нашиот основен производ“, предупредува Карлос Карабало, шеф на „Виндеос и Бодегас Сиера Кантрабија“, шпанска винарија производство на црвени вина. „Времето станува се понепредвидливо“, рече тој.

Ајде да погледнеме како промените на временските услови влијаат на лозарството низ целиот континент:

Шпанија

На околу 200 милји северно од Мадрид, во регионот Риоха, производителите се борат со просечна температура која се искачи за 1,3 степени Целзиусови помеѓу 1950 и 2014 година. Ова го зголеми нивото на алкохол, што доведе до порана бербата и појавата на нови болести на земјоделските култури.
Трошоците за производство се зголемуваат заради „потребата лозовите насади да се наводнуваат повеќе, како и скокот на земјоделското осигурување“, рече Серџо Андрес Кабело, истражувач на Универзитетот во Ла Риоха. Според него, времето за берба е помалку предвидливо, што може да доведе до повисоки трошоци за работна сила.

Винарските визби работат на создавање клонови од нивните сорти кои можат подобро да се справат со новото опкружување без да ги променат нивните карактеристики, рече Иниго Торес, генерален директор на Групо Риоха, здружение кое ги претставува производителите во регионот. Производителите исто така чуваат до една петтина од нивните култури за тригодишен период за да бидат заштитени од суша или студ, коментира Торес. Досега, винарите успеаја да ги одржат вкупните количини стабилни.

Франција

Сликата е уште потемна во Франција, каде пролетните мразови и градови, проследени со жешки летни бранови и суша, го оштетија производството. Во регионот на Бордо, каде кинеските инвеститори купиле десет замоци, неподносливата топлина го намали обемот на производство оваа година за околу 6%, споредено со просекот во изминатите пет години, според проценките на француското Министерство за земјоделство.

Самуел Мас, чие семејство од 1400 година работи лозарство и земјоделие во Сент Баузил де Монтмел во јужна Франција, вели дека ова лето сонцето изгорело околу една четвртина од грозјето што расте во неговите лозја со површина од 20 хектари, кога температурата достигна 46 степени во најжешките летни денови.

Мас работи на инсталирање на наводнување капка по капка на околу 80% од земјиштето од стекнувањето на фармата во 2013 година и размислува за нови начини за поддршка на лозите со неговиот брат. Тие садат дрвја за да обезбедат сенка и да дозволат овците да пасат за да ја оплодат почвата.

Во иднина, Мас може да се потпре на грозјето, кое историски се одгледувало во Грција и Шпанија. Тој планира да го зголеми производството на маслинки за да ги диверзифицира приходите.

„Она што го гледаме е дека работите нема да се подобрат и ќе мора да се прилагодиме на она што се случува“, рече Французинот.

Иако производителите во јужна Франција се соочуваат со сериозни тешкотии поради високите температури, винарите од север во долината Лоара сепак пријавуваат некои придобивки. Од Сансер источно преку Турен до областа каде Мускад се одгледува околу Нант, винарите се навикнаа да се борат со поладно време на одгледување на грозје, но во текот на последната деценија забележаа значителни зголемувања на приносите.

Италија

Сончевата Тоскана е сон на секој љубител на вино. Брановидни ридови, шармантни села и лозови насади кои произведуваат некои од најбараните (и скапи) црвени вина во светот.

Но, климатските промени ја рушат идилата. Пјеро Ланза, 52-годишен сопственик на лозје во регионот Чанти, рече дека екстремните временски услови се множат во последните 15 години, што доведува до краткорочни зими и топли лета. Според него, винарите треба да бидат пофлексибилни кога станува збор за одржување винова лоза и берење грозје.

„Треба да ги знаете потенцијалот и границите на вашата земја и брзо да одговорите на климатските промени“, рече тој.

Италија сè уште произведува најголема количина вино во Европа, делумно затоа што опфаќа различни клими, од планинскиот регион Тирол до релативно сувата Сицилија.

Германија

Климатските промени донесоа многу придобивки за обично студената Германија. Порастот на температурите им помогна на лозарите обележани за потоплите клими – Каберне Совињон, Мерлот или Шираз – да ја прошират својата производна линија надвор од Ризлинг и Пино. Минатогодишното суво и топло лето, што доведе до најрана берба досега, им даде на грозјето многу сонце, правејќи го еден од најдобрите жетви во годините. Производството го надмина просекот од 23 години за 23%.

Но, не се сите добри вести. Изложеноста на повеќе сончева светлина ја зголемува содржината на алкохол, а тоа може да го загрози извозот на вино во најголемиот потрошувач на Германија – САД. Американците претпочитаат полесни вина, како што е Ризлинг од регионот Мосел, кои комбинираат густ вкус со алкохол помал од 10%. И додека лозите беа во можност да ја преживеат минатогодишната суша, цицајќи ја влагата од подземните води, ова лето „резервоарите“ за кои станува збор беа празни кога се врати сушата.

Винарите веќе се прилагодуваат на избор на поладни парцели, на повисоки височини, обидувајќи се да не ги исечете листовите на винова лоза, кои ја задржуваат сенката за грозјето, и инвестираат во системи за наводнување.

„Досега германската винска индустрија има корист од зголемувањето на температурите, но тоа може да се промени“, рече Френк Шулц, портпарол на ДВИ, локална група за винска индустрија. Тој додава дека на секој лозар не му се допаѓа непредвидливото време.

Романија

Продуктивноста на Романија за 2019 година, особено за извозот, е малку пониска од бербата во 2018 година, бидејќи грозјето е зафатено со град.

Заменик-директорот на националната организација за лобирање на винската индустрија во земјава, Виктор Чиуперка, рече дека Романија со години доживува суша, што е плус за индустријата, особено за време на сезоната на грозје.

Бугарија

Бугарија, најсиромашната земја во Европа, во последните три до четири години доживеа невообичаени климатски промени, рече Благој Русев од Орбелус Органски Винар. Долгите периоди на суша имаат негативен ефект врз квалитетот на виното. Бугарското производство на вино опадна за 3,6% минатата година, во однос на една година порано, како резултат на влошување на временските услови, според податоците на ОИВ.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк