Истражувањата покажуваат дека во Србија дневно се фрлаат околу 2.000 тони храна, а најчесто се фрла леб, месо и млеко. Анализата покажала дека храната најмногу се фрла затоа што се расипува или се заборава во фрижидер и замрзнувач и дека секој од нас во просек годишно фрла речиси 28 килограми за јадење и околу 80 килограми нејадливи делови од храната. Овие неславни бројки стануваат се поголеми кога ќе пристигне празничната сезона, па експертите од LG Electronics (LG), свесни за овој проблем, дојдоа до неколку совети кои можат да помогнат да се избегне непотребното фрлање храна за време на претстојната Нова Година и Божиќ.

Планирајте внимателно

Првото нешто што треба да направите е внимателно да размислите за распоредот за одмор. Координирајте се со гостите и членовите на семејството за да одредите кога и колку луѓе ќе ги посетат и земете ги предвид сите планови да бидете далеку од дома. Откако ќе имате јасна претстава за тоа кога и за колку луѓе ќе готвите, можете да започнете внимателно да го составувате вашето мени. Не брзајте во самопослуга веднаш; прво, поминете низ вашата оставата, чајната кујна и проверете што веќе имате на вашата листа. Кога одите на шопинг, а особено кога купувате разладена или замрзната храна, планирајте да си одите дома веднаш по купувањето или да земете со себе поладна кеса. Ако расипливата храна се загрее пред да се стави повторно во фрижидер, тоа може да предизвика нивно предвремено расипување.

Сортирајте ја храната веднаш по купувањето

Откако ќе го направите купувањето, добро размислете која храна всушност треба да се става во фрижидер. Ова е важно не само затоа што одредена храна може да се оштети од постојан студ, туку и затоа што преполниот фрижидер може да ја блокира правилната циркулација на воздухот, попречувајќи ја нејзината ефикасност. Зеленчукот како што се доматите, компирите и кромидот може безбедно да се чуваат во оставата, особено за време на постудените зимски месеци. Од друга страна, малку почувствителниот зеленчук, како зелената салата и свежите билки, бараат ладење со поголема влажност за да се одржи максималната свежина и вкус. Ако вашиот фрижидер има фиока со контролирана влажност, искористете ја оваа функција. Технологијата Fresh Balancer на LG, на пример, обезбедува оптимална влажност во преградата во зависност од тоа дали сте ја поставиле на режим на овошје или зеленчук.

Стратешки користете ги полиците на фрижидерот

Во повеќето фрижидери, температурата се намалува од горе кон дното, што значи дека горните полици се најтопли, а долните полици се најстудени. Млечните производи како сирење и јогурт најдобро се чуваат на средните полици. Јајцата, сепак, може да се чуваат надвор од фрижидер, имајќи предвид дека им е потребна стабилна температура. Ако претпочитате да ги чувате во фрижидер за продолжена свежина, избегнувајте да ги ставате во преградите на вратите, бидејќи тука се најмногу температурните флуктуации. Фрижидерите на LG со технологијата DoorCooling даваат решение со насочување на студениот воздух директно во преградите на вратите, со што се одржува стабилна температура.

Суровото месо, вклучително и рибата, секогаш треба да се чува на долната полица, одвоено од другата храна, за да се спречи вкрстена контаминација.

За да го направите целиот процес поедноставен, модерната технологија може да ви помогне да не се грижите за правилата за складирање. Фрижидерите на LG со технологијата LINEARCooling и Multi Air Flow одржуваат константна температура низ целиот уред. Вградените сензори ја следат внатрешната температура за да обезбедат соодветен проток на ладен воздух, а отворите се стратешки поставени за да ја опкружуваат храната со ладен воздух, одржувајќи ја свежа подолг временски период.

Прилагодете ја температурата на фрижидерот на пониска температура

За да ја одржувате празничната храна свежа и безбедна за консумирање што е можно подолго, поставете ја температурата на фрижидерот на 3-4 степени Целзиусови. Ако вашиот фрижидер моментално е полн, размислете малку повеќе да го натрупате. Сепак, не претерувајте, бидејќи претерано ниските температури може да предизвикаат замрзнување на овошјето и зеленчукот, дури и кога се чуваат во фиоката за зеленчук.

Најважниот фактор за разладената храна е стабилната температура. Бидејќи отворањето на вратата од фрижидерот дозволува ладниот воздух да излезе, обидете се да ја намалите фреквенцијата на отворање на вратата и да не ја оставате премногу долго отворена.

Чувајте ја подготвената храна брзо во фрижидер

За да ги одржувате вашите внимателно подготвени празнични оброци безбедни за конзумација што е можно подолго, ставете ги во фрижидер во рок од два часа од подготовката. Ова не само што ќе ги одржува свежи подолго време, туку и ќе ги намали ризиците за безбедноста на храната. Сепак, не ставајте топла, свежо подготвена храна директно на пареа во фрижидерот, бидејќи тоа може да ја наруши внатрешната температура на апаратот. Кога пареата ќе престане да се крева, изладете ја храната што е можно поскоро. Процесот на ладење можете да го забрзате со ставање на садот со храна во друг сад со ладна вода или со делење на храната на помали порции.

Чувајте ја храната во проѕирни садови

Остатоците од храната чувајте ги во целосно проѕирни садови или во оние со проѕирни капаци за да не заборавите ниту еден дел од храната. Обележувањето на датумот за готвење на контејнерите за време на празничната сезона, исто така, може да помогне да се одреди која храна прво да се консумира.