Секој од нас има свои добри и лоши навики. Некои од нив се несвесно направени надвор од домот и приватноста. Сепак, сите навики не се добро примени кај нашите колеги и претпоставени. Имате некои навики кои ве прават непрофесионални на вашето работно место?

Нетрпеливост

Нетрпеливоста не е особина на добри работници. Дури и кога колегите или клиентите се однесуваат неодговорно, треба (барем на почетокот) да им пристапите смирено и учтиво. Нетрпеливоста честопати може да ве остави со впечаток на незадоволна и фрустрирана личност и никој нема да сака да соработува со личност со такви карактеристики.

Доцнење

Доцнењето е една од првите работи што другите ќе забележат и нешто што никогаш не треба да го дозволите во вашиот бизнис. Сите ние, одвреме-навреме, ќе задоцниме, јавниот превоз може да биде пренатрупан и автомобилот може да има технички проблем, може да се случи некоја друга ситуација што не можеме да ја предвидиме. Животот е таков. Меѓутоа, ако постојано доцните без никаква причина, вашите претпоставени ќе почнат да се сомневаат во вашата одговорност и ќе почнат да се прашуваат дали заслужувате вистинско место во компанијата.

Постојано жалење

Сите ние, се разбира, имаме лоши денови за кои сакаме да разговараме со другите. Но, постои еден колега со кого работата станува навистина исцрпувачка. Го познавате – ништо не му одговара, тој постојано се жали и имплицитно сугерира дека претпоставените не знаат ништо за неговата работа.

Тие се иритирачки, но се чини дека не прават многу штета сè додека не ви направат голема дупка еден ден. Упорните приврзаници се во состојба да ја заразат работната околина со нивната негатива и создаваат сомнеж во главите на другите членови на тимот.

Несоодветен израз

Сите понекогаш се лутиме. Но, изберете ги внимателно вашите зборови кога ќе дојде таков ден. Избегнувајте пцуење и навредување на другите. Ако ви пројде несоодветен израз или пцовка, не заборавајте да се извините и обидете се да не го повторите. Ова е особено точно ако се појави во присуство на клиенти или претпоставени.

Неуредност

Вашето работно место треба да биде уредно. И со тоа мислиме не само на работната маса, туку и на кујната и на кое било друго место што ќе го споделите со колегите. Оставањето ѓубре и валканите садови создаваат слика на арогантна личност која нема разбирање кон другите.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк