Со помош на 1.080 меѓународни експерти од индустријата за ресторани, вклучувајќи критичари, писатели на храна, готвачи и ресторани. По минатомесечното објавување на најдобрите 51-100 ресторани, листата на победници конечно падна за 2024 година – а 22-то издание го прогласи Disfrutar во Барселона за најдобар ресторан во светот оваа година.
Ресторанот, кој оваа година слави десетгодишнина, е познат по исклучителната техничка изведба и нуди две менија од 30 (!) јадења: The Classic и The Festival. Тоа не е единствениот победник во Шпанија – Асадор Екстребари во Атксондо и Диверксо во Мадрид исто така влегоа во топ 10, освојувајќи го второто и четвртото место, соодветно.
Ресторанот Табела на Бруно Вержус во Париз се најде на третото место и има шалтер налик на бран, каде што гостите можат да уживаат во ротирачкото мени и да ги гледаат готвачите како го прават своето во отворената кујна.
Последното место во првите десет го освои Дон Хулио во Буенос Аирес – звучи познато? Тоа е затоа што овој семеен ресторан, познат по својата локална атмосфера и неверојатната листа на вина (во неговата визба има повеќе од 14.000 аргентински вина) неодамна беше прогласен и за најдобар ресторан за бифтек во светот.
Ова се 10-те најдобри ресторани во светот:
1.Дисфрутар, Барселона, Шпанија. Готвачите Ориол Кастро, Едуард Ксатрух и Матеу Казањас имаат многу причини за прослава оваа година. Покрај одбележувањето на 10-годишнината на ресторанот, тие добија и врвни почести. Disfrutar е прогласен за најдобар ресторан во светот за 2024 година, спонзориран од S.Pellegrino и Acqua Panna. Триото го носи и трофејот за Најдобар ресторан во Европа 2024 година. Кастро, Ксатрух и Казањас се сретнаа во Ел Були, пред да го отворат Дисфрутар во 2014 година. Имагинативните јадења се изведуваат со исклучителна техничка вештина и се служат на најразигран можен начин. Се нудат две паралелни менија од 30 курсеви: The Classic и The Festival. Првата содржи јадења како сипа во тајландски стил со повеќесферични кокосови и шпагети со комбу, бадеми и грозје, додека славната крофна Панчино исполнета со кавијар и брилијантниот замрзнат сендвич газпачо може да се најдат во класичната опција. Без оглед на избраното мени, едно е сигурно: ќе го имате искуството на јадење за цел живот.
2. Асадор Етксебари, Атксондо, Шпанија. Овој магичен ресторан за дестинација, кој се наоѓа во мирно баскиско село опкружено со планини и бујно зеленило, има љубители на храна кои патуваат од целиот свет за да ги пробаат извонредните јадења создадени од Виктор Аргуинзониз. Готвачот ги нагласува природните вкусови и дава приоритет на состојките и во менито за дегустација на a la carte и 14 јадења. Секое јадење се подготвува со помош на скара, од аншоа на тост и вкусна црвена паламос ракчиња до млечен сладолед со цвекло што го завршува оброкот. Асадор Етџебари постојано се рангира високо на листата на 50 најдобри ресторани во светот и само еднаш излегол од листата од 2009 година.
3.Табела од Бруно Вержус, Париз, Франција. Табелата (изговорена на француски) има долг шалтер дизајниран како бран што создава приватни ќошиња, плус отворена кујна. Ентузијастичките гости можат да го следат секој гест, да го видат секое обложување, вклучително и Боите на денот – секојдневно менување на јадењето од најсезонските билки и зеленчук – и да сведочат како Verjus служи големи зелени аспарагус пржени со алги или подготвува јастог со шеќерен грашок, ремулад од коприва и капер. Пријателската услуга, неверојатното вино и неверојатната храна му овозможија на ресторанот да го постигне реткиот подвиг да влезе во топ 10 на првото појавување на листата на 50 најдобри ресторани во светот во 2023 година, а во 2024 година стана уште повисоко.
4. Диверксо, Мадрид, Шпанија. Готвачот Дабиз Муњоз ја опишува неговата кујна како хедонистичка, креативна и непредвидлива. Токму тоа може да го очекуваат гостите во Диверксо. Муњоз ужива да ги поместува гастрономските граници што е можно повеќе. Сè во овој ресторан е уметничко дело, од смела декорација до театарски јадења, со уникатни комбинации како пиринески зрели нигири, јапонска паела или печен кавијар со кари виндалу и грчки јогурт. Не заборавајте да ја споите храната со неверојатниот избор на вина од најдобриот светски сомелиер за 2023 година, Мигел Анхел Милан.
5.Маидо, Лима, Перу. Овој елегантен ресторан поставен во трендовскиот кварт Мирафлорес во Лима беше отворен во 2009 година од ценетиот готвач Мицухару „Мича“ Цумура. Харизматичниот Мича ги комбинира јапонските техники и перуанските состојки во кујната Никеи. Достапно е дегустација и à la carte мени, со деликатеси како The Triple, комбинација од авокадо, јајца, домат и чашу (пржен свински стомак); и caracoles al sillao (соја сос), морски полжави, со жолта чили пена и Никеи сос. Омилениот готвач Миха беше изгласан од неговите врсници за добитник на наградата „Estrella Damm Chefs’ Choice Award“ на 50-те најдобри ресторани во светот за 2024 година.
6.Атомикс, Њујорк, САД. Ова е корејски ресторан од најфин вид: софистицирана и вкусна храна, со јадења втемелени во наследството, но различни и иновативни. Јадењата се испорачуваат со внимание на деталите што гарантираат дека секој ресторан ќе замине со чудење. Елиа Парк, која го води бизнисот и нејзиниот сопруг, готвачот Junghyun ‘JP’ Park, ја обезбедуваат крајната гастрономска манифестација на феноменот K-Wave. Земете го на пример јагнешкото со деодеок [корејски корен зеленчук] или морската краставица послужена со ракчиња и јајца над оризот. Секое јадење се служи во прекрасна керамика нарачана, придружена со картичка со објаснување што обезбедува достапни информации за состојките, потеклото и инспирацијата, помагајќи да се направи Atomix најдобар ресторан во Северна Америка 2024 година.
7.Квинтонил, Мексико Сити, Мексико. Именуван по зелената билка која се наоѓа во некои јадења и пијалоци, Quintonil е идеален за оние кои бараат свежи, локални состојки и традиционални мексикански вкусови. Ресторанот е ремек-дело на готвачот Хорхе Ваљехо и неговата сопруга Алехандра Флорес, кој внесува исклучително гостопримство во равенката. Сезонското мени за дегустација содржи креативни јадења како што се пибил тамалес од патка со крем елоте, варено воловско опавче во традиционален црн рекадо сос, крем фраиш со мед од мелипона, наметка цариградско грозде и кавијар или снег од бодликава круша.
8.Алхемичарот, Копенхаген, Данска. Бидете подготвени за патување за разлика од сè друго што сте го направиле во ресторан. Две тешки бронзени врати со украси кои потсетуваат на Нарнија или Средна Земја ве водат во мистериозниот свет на Алхемичарот. Театралното и извонредно искуство на јадење, предводено од Расмус Манк, се одвива под куполен покрив со различни графики кои се менуваат според јадењата. Манк беспрекорно ги спојува класичните техники, модерните истражувања и најдобрите достапни производи, што резултира со храна преполна со вкус, но и со моќни пораки за животната средина и други важни општествени прашања.
9.Гаган, Бангкок, Тајланд. Индискиот готвач Гаган Ананд е на мисија да ги помести границите на убавото јадење, барајќи да создаде „кулинарска авантура на сетилата и возење на тобоганот со емоции“. Менито нуди единствена прогресивна индиска кујна со вкусен пресврт на јадење и француски, тајландски и јапонски влијанија. Гостите може да бидат охрабрени да јадат со раце или дури и да ја лижат чинијата. Гаган беше избран за бр.3 во 50-те најдобри ресторани во Азија за 2024 година и ја доби титулата Најдобар ресторан во Азија 2024 година во 50-те најдобри ресторани во светот.
10.Дон Хулио, Буенос Аирес, Аргентина. Пабло Риверо го отвори Дон Хулио во 1999 година како маалски парила (бифтек) кога имал 20-ти години. Денес, семејниот ресторан ја претставува Аргентина на најголемите гастрономски сцени со неспоредливата страст на Риверо за органско земјоделство и локални производи. Извршниот готвач Гвидо Таси го дизајнира менито „околу семето“, фокусирајќи се на сезонската достапност и локалните култури, а избирајќи само говеда од Абердин Ангус и Херефорд кои се хранат со трева за најдобри стекови и неверојатни занаетчиски четки. Покрај специјалните стекови, Дон Хулио гордо нуди широк асортиман на вина со врвен квалитет: визбата на ресторанот содржи повеќе од 14.000 аргентински етикети. Оваа страст му помогна на Риверо да ја освои наградата за најдобар сомелиер во светот Берониа за 2024 година во 50-те најдобри ресторани во светот.