Менаџерот за односи со јавноста на „Инфостуд“, Милош Турински, оцени дека сезонските работни места можат да бидат добар извор на приход, особено за младите, и дека во Србија, од април, поради заминувањето на многу работници од угостителството на јадранското крајбрежје, има голема побарувачка во овој сектор.
„Сезоната трае приближно од април до октомври. Што се однесува до заработките, тие се движат од 300 динари на час па нагоре преку одделот за млади. Во угостителството дневниците на келнерите се од 2.000, 2.500, па дури и до 3.000 динари, со тоа што можат да се дуплираат со бакшишот“, рече Турински за Танјуг.
Во угостителството во приморските градови главно се бараат работници од помладата возрасна група, додава Турински, најчесто оние со искуство и дека платите се највисоки во Словенија.
„Во Словенија како келнер можеш да заработиш само 1.500 евра, готвачи до 3.000 евра. Доброто е што вообичаено им се обезбедува сместување и храна од страна на работодавачот. Затоа и овој приход е чист, па сезонските работници можат да донесат навистина убави пари дома“, рече Турински. Има и работни места во земјоделството, додава Турински, каде што во зависност од плодот што се собира, условите што ги обезбедува работодавачот како сместување, храна и превоз се движат од 2.500 до 6.000 динари.
„И градежните работи се сезонски. Се разбира, исто како и угостителството, работа има цела година, но овој период на убаво време со себе носи и повеќе работа. Така, освен во угостителството и во градежништвото има недостиг од работници – изјави Турински.