Земјата развива план за зголемување на приносите со индонезискиот Институт за истражување на кафе и какао и Министерството за земјоделство

Индонезија, која е третиот најголем производител на кафе Робуста, има мисија да го зголеми производството на кафе во време кога производството расте на глобално ниво и цените паѓаат.

Приносот се очекува да биде 50-60% поголем во текот на следните пет години, рече Прано Соенарто, Потпретседател на Здружението на индонезиски извозници на кафе.

Зголемената понуда од Југоисточна Азија би можела да изврши притисок врз иднината на Робуста, кои паднаа на најниско ниво од 2008 година.

Индонезија ќе се натпреварува со производители како Виетнам и Бразил, тврдејќи дека е лидер во производството на Робуста, додека Бразил е лидер во производството на Арабика.

Индонезија развива план за зголемување на приносите во соработка со индонезискиот Институт за истражување на кафе и какао и Министерството за земјоделство. Планот предвидува поддршка на земјоделците за правилна употреба на ѓубрива и квалитетно семе, да ги заштити земјоделските култури од штетници и болести и да обезбеди финансиска помош.

Иако цената на кафето Робуста се зголеми за 2,47% на 1,246 американски долари за еден тон во Лондон во понеделникот, нивната цена се намали за околу 27% во минатата година.

Сортата Робуста сочинува околу 72% од вкупното производство на кафе во Индонезија, Арабика сочинува околу 18%, а остатокот доаѓа од Либерица и Екселс.

Околу 2 милиони земјоделци одгледуваат кафе во азиската земја, на површина од околу 1,2 милиони хектари. Вкупното производство годинава се проценува на 700.000 тони.

„Огромните тревници на Суматра и Борнео нудат добра можност за да го зголемат производството на Либерија“, рече Мирна Сафитри, портпарол на Агенцијата за реставрација на Пиатланд. Земјата поседува околу 15 милиони хектари тропска тресет земја, рече таа.

Индонезиската асоцијација за кафе очекува да се зголеми побарувачката во странство, особено во Кина, каде западниот животен стил на младите промовира „култура на кафе“ во втората по големина светска економија, вели Соенарто.

Според него, земјоделците не треба да престанат да одгледуваат кафе, бидејќи во Кина се очекува бум на побарувачката.

„Кога тоа се случи, ќе има глобален дефицит и Индонезија треба да може да ја пополни празнината“, вели тој.

Потрошувачката на кафе во Кина се зголеми повеќе од девет пати во последната деценија на 189.300 тони во 2018-2019 година, покажуваат податоците на Министерството за земјоделство на САД.

Иницијативата за зголемување на производството на кафе е од витално значење за Индонезија, делумно затоа што домашната потрошувачка се зголемува за 5-6% на годишно ниво, вели Моелио Соселило, шеф на здружението. Потрошувачката оваа година може да достигне околу 300.000 тони, проценува тој.

Потрошувачката на кафе во Индонезија се зголеми двојно во последната деценија, при што животот во урбаните области се повеќе се концентрира околу кафулињата. Ова доведе до појава на сè повеќе кафулиња, во трговски и транспортни центри и канцелариски комплекси.

 

Забрането превземање на содржината без претходна согласност од редакцијата на БанкоМетар.мк